Vika on ihmisissä.

15.3.2015

Miksi kuulua kirkkoon?

Miksi mennä kirkkoon?

Kun kirkkosalit kaikuvat yhä tyhjempinä, näiltä kysymyksiltä ei oikein pääse piiloon. Tai, kohta piiloon ei tarvitse päästä kun kukaan ei ole katsomassa.

Kirkkojen tyhjyys ei välttämättä ole seurausta siitä, että henkilökunta olisi epäpätevää. Tai siitä, että messun kaava on vanha. Ei edes siitä, että siellä luetaan Raamattua ja lauletaan virsiä.

Missä vika? Yleisöäkään ei juuri ole, joten sitäkään ei voi moittia.

Nykyinen maailmanjärjestys perustuu olettamukselle, ettei todellisuutta ole yleisesti olemassa. On vain yksittäinen elämä, yksittäisen ihmisen elämänkupla iloineen ja suruineen. Sarja sinänsä tarkoituksettomia tapahtumia, joista kyllä voi saada hetkellistä nautintoa. Ja miksi pyrkiä mihinkään muuhun?

Kirkko ei usko tähän todellisuuteen, sillä se on huonosti perusteltu. Jos ihminen väittää, ettei mitään lopullista totuutta mistään voida sanoa, niin hänen oma väitteensä kuuluu samaan todistamattomien väitteiden hylkypinoon kuin muutkin.

Todellisuus missä Jumalaa ei ole, on vapauttanut ihmiset mellastamaan miten haluavat. Siksi kirkot ovat tyhjinä. Kirkon näkemys maailmasta Jumalan luomana, Jumalan ylläpitämänä ja Jumalan kutsun ihmisille sisältämänä on erilainen. Se ei ole helppo. Se haastaa ihmisen sydäntä.

Nykymaailma perustuu myös olettamukselle, että ihmisellä ei ole sydäntä. Ei ole ydintä, sellaista sisintä jota ihminen voisi kohdella kaltoin tai hyvin. Ihminen voi valita milloin vain mitä vain satuttamatta itseään. Kaikkea voi tehdä trendin mukaan, sillä mikään ei pysy.

Kirkko on eri mieltä myös tästä. Kirkon mielestä ihmisellä on sydän, joka on hengen koti. Sitä voi ruokkia huonoilla asioilla tai hyvillä asioilla. Sydämellä voi kääntyä kohti Jumalaa ja toisia ihmisiä, tai kohti maailmaa ja itseään. Sydän voi olla lämmin ja elossa tai kylmä ja kuollut. Tämäkin on aika rankka ajatus, mutta se on yhtä hyvin perusteltavissa kuin mikä tahansa muukin lausuma todellisuudessa.

Huolestuttavaa on, jos todella kollektiivisesti hautaamme omat sydämemme.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: